Effektiva Filippa

På en timme åkte jag till Farsta C, köpte två produkter som jag blev förälskad i igår och sedan vände jag hem. Är inte jag väldigt effektiv? Va? Va?

Skor och klänning köpte jag, om ni undrar. Gick på 400 spänn. Kap! Jag är fruktansvärt effektiv.


Livet förändras

Jag kom precis hem från Farsta C, där jag gick omkring med Camilla. Vi har inte träffats sen början av månaden, uselt av oss båda. Men men.

Vi pratade lite om hur livet har förändrats och hur människorna runt omkring oss har förändrats. Något jag tänker på hela tiden. Man märker att man själv och alla andra börjar bli vuxna nu. Det känns konstig, både jobbigt och spännande är det ju. Hela livet ligger framför en, och man kan göra vilka beslut man vill. Men på vägen förlorar man så mycket. Vänner som man växer ifrån, tryggheten i att alltid ha någon annan som bestämmer vad man ska göra.

Ja, inte vet jag vad jag tjaffsar om, men lite deprimerande kan det allt vara med de här drastiska förändringarna. Och fortfarande känns det som att alla går vidare i livet, medans jag har fastnat.

Men snart kommer det säkert att rulla på. Jag ska skriva ett bara cv, söka jobb och när pengarna sedan börjar rulla in ska jag försöka hitta nått eget boende. Önsketänkande....

Får se hur det utvecklar sig. Nu ska jag gå in på Platsbanken och spana.

Stockholm calling

Dagens låt:

Sophie Somajo - Stockholm calling


Plus och minus

Det finns bra och dåliga saker med allt. Ta hösten till exempel:

Bra: 
 - Kranvattnet blir jättekallt på hösten och vintern.
 - Hösten är väl ändå fin?

Dåligt:
 - Efter höst kommer vinter
 - Med hösten kommer ångesten över vilken jacka man ska ha, en snygg eller en varm?
 - Det är nästan lika kallt som på vintern, men det är fan ingen snö. 
 - Det regnar hela tiden
 - Återigen börjar SL's förseningar
 - På hösten har skolan precis börjat

Jag har lite höstdepp. Det är lov nu. Bra.

Pratar du med mig, eller pratar du med en elefant?


En annorlunda dag

Den här dagen har varit väldigt udda.

Det började med lite småkakebak, tillsammans med Tess. Men vi hann inte långt med det innan Jan frågade oss ifall vi kunde hjälpa till ute i skolans butik. Självklart gör man det, hellre än att göra massa småkakor.

Lunchen blev senarelagd, så hela klassen hann äta innan oss. Ja, hela skolan hann äta innan oss, för när vi kommer till matsalen så är den låst. Efter lite gnäll fick vi reda på att det var någon vattenläcka på skolan, vilket gjorde att allt vatten stängs av. Detta betyder inget vatten till maten (som vi krigade till oss), inget vatten åt oss bagare att diska och skura bord med, inget vatten för frisörerna att tvätta hår i och inget vatten att spola toaletter eller tvätta händerna i.

Såatteee.. Det blev som det blev. Vi snålade till oss lite droppar vatten från kranen, gjorde lite marsipanrosor till de halvklara tårtorna, städade så gott vi kunde och sedan vart det hemgång två-tre timmar tidigare än vi brukar sluta.

Smmanfattning: En väldigt konstig dag som har varit rolig, men väldigt tröttsam. Väldigt. Nu ska jag nog napa lite innan middagen.

Ratatouille

Och när vi ändå snackar film, så är faktiskt Ratatouille den bästa animerade filmen jag sätt. Den här gången hade alla kritiker rätt, och det är ju roligt för dom. Eller nåt.

image97

This is England

Förresten såg jag This is England i förrgår, och det var en riktigt riktigt bra film. Personporträtten är jättebra och trovärdiga, replikerna är trovärdiga, filmmusiken är grymt bra.. Och så börjar man självklart tänka efter.

Filmen handlar ju om skinheads i England, på typ 80-talet tror jag. Men som de flesta vet så gick visa skins över till att bli nationalistiska. Filmen handlar om splitringen i ett skinheadgäng, där ena halvan fortsätter som dom alltid har gjort och den andra halvan blir rasister. Scenen då splittringen sker, är så jävla bra.

image96


Och om man nu inte är intresserad av varken skinheadkulturen, modern historia eller en riktigt bra skildring av vänskap, så kan man i alla fall se den för den grymma musiken.

Åh, nej! Nu blir hon politisk igen!

Okej, nu har det dröjt lite med skrivandet, för jag har inte haft ett enda skit att skriva om. Men nu så.

Idag har jag haft svenska, och vi har pratat om språkets historia och utveckling. Självklart blev det en rätt livig diskussion. Det är rätt kul, för då inser man verkligen hur andra människor tänker. Och jag inser hur ensam jag är med mina egna åsikter.

Framför allt handlade det mycket om hur engelskan påverkar svenskan, och hur det svenska språket kommer förändras i framtiden. Själv tror jag att engelskan kommer ta över mer och mer, Och varför inte? Vi omges av engelska överallt, på teven går det nästan bara engelsktalande program och vi besöker hur många engelskspråkiga nätsidor som helst.

Språket utvecklas ju hela tiden, och jag tror knappast att svenskan kommer se ut som den gör idag om tusen år. Det går inte, det är totalt omöjligt. Och i vårt globaliserande sammhälle, varför skulle inte de största språken kunna ta över? Hur snabbt har inte utvecklingen gått från att nästan ingen svensk kunde tala engelska, till att vi nu pratar hur bra som helst?

Det är inte så att jag vill att svenskan ska försvinna (vilket mina klasskamrater verkade tro), det är ett fint språk ändå. Men jag är inte rädd för att bo i ett land som förändras. Vår historia är viktig, men förändringar är ännu viktigare. Och säkert så kommer svenskan alltid finnas kvar, men om de pratas mer engelska än svenska i Sverige om tusen år, så blir inte jag ledsen för det.

Det som var mest oroväckande i hela diskussionen var när vi kom in på islam. Jag vet inte hur det går till, men snart används orden "vi och dom", och det stör mig otroligt. Någon sa att "muslimerna kommer ta över Sverige" och att "muslimerna tycker inte att vi ska få säga vad vi vill om deras religion". Det är SÅ farligt att säga sådana saker. Då undrar jag vad dom har fått för uppväxt. Själv har jag från barnsben vetat att alla människor har lika värde, oavsett vilken religion dom tillhör eller ifall dom är ateister eller vad fan som helst. Hur kan man tro att ALLA muslimer är emot yttrandefrihet? Hur kan man tro att alla muslimer tänker på samma sätt? Tänker alla krsitna på samma sätt? Nej, det skulle ingen heller påstå.


Det finns muslimer som försöker bekämpa yttrandefriheten. Det finns kristna som bekämpar den, det finns politiker som bekämpar den. Det var verkligen en chock när jag insåg hur människor runt omkring mig tänker. Jag hoppas att det blir fler diskussioner av den här sorten, för det är bara nyttigt. Då lär man sig vart man själv står, vilka åsikter man själv har.

Sedan får gärna männsikor tycka att jag är dum i huvudet. Men eftersom jag tror på åsiktsfrihet, så har jag inget emot det. Varsågod och tyck vad du vill.


Tårta

I två dagar nu har vi stått och gjort massa beställda tårtor i bageriet. Från prinsesstårtor till citronfromage. Jag tog inga bilder (eftersom min mobil fortfarande inte har vaknat till liv), men Tess har lagt upp lite fina bilder på sina tårtor. Så då stal jag dom!

image94

Den här gjorde jag och Tess tillsammans. Vi är väldigt stolta över den.

image95

Den här White Lady-tårtan har Tess gjort själv, men jag tyckte den var så himla fin. Den ser så minimalistisk ut, lite japansk sådär. Bästa idén hon hade, med de vita roserna på vit botten.

Ja, det är lite fånigt att jag lägger upp bilder på sånt vi gör, men det är klart man måste få skryta lite ibland.

Hehe

Hahaha, precis när jag publicerade ursäkts-inlägget, såg jag att jag hade stavat förlåt "förkåt". Och då fick det en helt ny mening. Hehehehe.

Så här dålig humor har jag bara när jag är övetrött på morgon och kväll. Tror jag.

Förlåt

Förlåt för att det nu har varit tre videos i raken, det blir väll tråkigt. Men vadå? Om jag ska skriva om någon låt, så måste man ju lägga upp låten, annars är det ingen kul. Faktiskt, ju!

Down Boy

Dagens låt:

Yeah Yeah Yeahs - Down Boy



Hörde den här låten på Mtv Phaser, alldeles för en stund sen, och jag bara älskar musiken på refrängen. Så därför är det dagens låt.

Delivery

Dagens låt:

Babyshambles - Delivery




Det roligaste är den söta lilla kattungen som Pete Doherty klappar i videon, när det stod i alla tidningar förut om att hans katter hade haft massa droger i blodet. Han är alltså en riktig djurvän. Ironi. Men en bra låt i alla fall.

Ricky

Hallå. Idag har jag tagit det väldigt lugnt. Jag sov nog tolv timmar inatt, vilket var väldigt behövligt. Linn kom förbis vid fyratiden, henne har jag inte träffat på väldigt länge. Trevligt. Hon hämtade ett par skor och snackade lite om livet. Sedan körde hon hem till sin lägenhet. Bitch.

I alla fall. Som jag nog sagt förut , var jag rätt inne på svensk hiphop för ett par år sedan, och gärna från undergroundscenen. En av mina favoriter var Pato Pooh, och de som han gjorde musik med honom (typ Aycash och Mental Kaos, om det säger någon något).

En av de som brukade spela in låtar med honom, var sångaren Ricky. Han har verkligen otroligt bra röst, och jag såg honom ett par gånger på några spelningar tillsammans med Pato Pooh. Och jag var väll lite betuttad i honom också. Han var ju rätt söt.

Och idag då, när jag satt och zappade genom kanalerna, såg jag att Rickys nya video var Veckans Hitvarning på Ztv. Är inte det lite coolt? Man känner sig stolt på något sätt, att han har lyckats få skivkontrakt och fått en hit. Inte för att det är min typ av musik, lite för mycket Craig David för min smak. Men det känns ju i alla fall som att han gör klart bäst R´n´b i Sverige just nu. Och det är ju inte dåligt.



Ricky - Fall in love

Sista praktikdagen

Oj, vad stel stämning det blev när jag skulle gå hem. Vad ska man säga? "Jaha, tack för mig då. Då ses vi aldrig mer. Farväl!"

Tänkte ju fråga om jobb, men allt blev fel där på slutet. Och så verkar det som om dom ändå har överdrivet med personal. Så jag skippade det. Men man kan ju alltid ringa runt till andra bagerier och kolla. Eller, jag behöver ju faktiskt inte jobba på ett bageri.

Idag har jag väldigt mycket sömn att ta igen. Det känns bra att man slipper kliva upp halv sex varje morgon nu. Dagen har i alla fall vart otroligt seg med lite att göra. Det ska bli kul att komma tillbaka till skolan, och känna sig lite grymmare än vad man  var förut.

Väldigt händelserik dag

Idag har jag varit produktiv, ska ni veta. Jag har gjort frukttårtor, schwarzwaldbakelser, moussebakelser och moussetårtor. Jättefula saker, men skitkul. Sedan har jag för första gången haft en konversation med en av de anställda på själva Konsum. Stoort. Vi pratade (om ni nu undrar) om skola och jobb. Vad annars.

Min lärare, Jan, kom även förbi idag. Han stannade och snackade med precis alla, till och med den lilla praktikanten som går i nian. Man kan ju inte kalla Jan osocial direkt. Snarare översocial.

Mot slutet vart det lite mer dramatiskt, när jag skar mig i tummen. Det var väl inte så farligt, men självklart ska alla börja oja sig, och min arbetsledare hjälpte till att sätta på plåster. WHATAFUCK? Ser jag så liten ut att jag inte ens får sätta på plåster själv? Men han försökte väl bara vara snäll, jag blir ju lite irreterad på honom iblannd.

Anyway. Dags för en liten nap nu kanske.

Fördomar

Har precis käkat lunchen framför teven, med Oprah Winfrey påslaget. Avsnittet handlar om fördomar och rasism. Det är alltid intressant att se när dom tar upp tyngre ämnen. Det får en att tänka efter, även fast jag ofta inte håller med om vad Oprah säger.

I alla fall, en amerikansk forskare har tagit fram ett test där man får reda på ifall man har fördomar eller inte. En grupp kvinnor får göra testet i tv, och jag tror att alla gick in med inställningen att dom själva inte hade några fördomar. Självklart visar testet tvärt emot, antingen har dom något emot svarta eller mot vita. Whatever.

Det som förvånar mig är att alla kvinnorna tror att dom inte har fördomar. Hur ignoranta är dom? Har dom någonsin lyssnat på sina egna tankar? Jag menar, det finns väl inte en människa som inte har fördomar. När man möter en ny människa är ju utseendet det första man går på. Inget konstigt med det, vi är ju fåfänga by nature.
Men att de vita kvinnorna blev chockade över att de enligt testet hade något emot svarta, och tvärtom, det kan jag inte förstå. Det är ju inte en människa i världen som vil erkänna sina fördomar (utom kanske rasister, som tror att deras fördomar är absolut sanning). Men om man ser på hur olika eticiteter framställs i medier, alla medier, så är det ju ett mirakel om en männsika är helt fördomsfri. Det är omöjligt att vara helt fördomsfri.

Om en invandrare i en teveserie inte är kriminell, så är han/hons kompis eller en familjemedlem det. Alltid, alltid, alltid. Och svarta lyssnar alltid på hiphop och pratar med slang, hur gamla dom än är. Japaner är alltid glada och naiva. Det är tråkigt med stereotyper, och det är sjukt att dom inte har förändrats något. Klart som fan att vi har fördomar om vi pumpats med dessa klichéer sedan vi var barn. Detta enda man kan göra är att inse att man har fördomar, coh sedan skita i att lyssna på dom.

Jajaja, nu ska jag sluta försöka skriva någon jävla debattartikel. Men det är så tröttsamt när folk ska förneka detta simpla fakta. Det är inte fel att ha fördomar, men det är fel att tro på fördomarna.


Introduktion

Idag ska jag introducera min nya frippa i skolan. Jag hatar sånt. Det blir så jävla stel stämning, och så ska folk man inte ens tycker om tvinga sig till att säga "Har du klippt dig? Vad fint!". Usch och fy. Bara mina vänner inte tycker att jag ser ut som en clown är jag nöjd.

Crying my eyes out

Det är inte ovanligt att man gråter. Det är abslout inte ovanligt att jag gråter. Varje vecka talar jag ut om hur jag grinat åt ingenting. Hade ju en liten jobbig period ett tag, allting har blivit annorlunda i mitt liv och jag måste bestämma mig för vad som är viktigt att fokusera på. Och vad som måste väljas bort.

I alla fall. När vi ändå talar om tårar, så såg jag säsongsavslutningen av en viss tv-serie igår. Och det är nog det sorgligaste jag sett i hela mitt liv. Varken Brokeback Mountain eller Lejonkungen var ens i närheten av sorglighetsgraden. Jag snyftade inte, det rann inte lite tårar. Jag grät som om jag hade fått en otroligt dålig nyhet. Jag grät så mycket att både mamma och Petronella kom in för att se vad som hänt.

Utan att överdriva så var det den bästa säsongsavslutningen jag någonsin sett på en serie. Nästan genialisk. Nu får jag bara vänta ett år på nästa säsong. Och tydligen ska den vara ännu bättre. Stackars mig.

Nicholas Hoult

Samma söta lilla kille som sjunger Killing me softly i Om en pojke, spelar en av huvudrollerna i tv-serien Skins. Det tog en liten stund innan jag fattade vart jag kom ihåg honom ifrån. Men ögonbrynen avslöjade honom. Så nu har jag suttit och kollat på både serien och filmen på samma kväll.

Nu ska jag gå och lägga mig, för mina ögon orkar inte riktigt kolla på dataskärmen längre. Det är dags att sluta vara vaken nu. Punkt.

image93


Dagen som gått

Och så har man slitit ännu en dag i bageriet. Jag börjar blir riktigt grym på frukttårtor, franska moussetårtor och budapestbakelserna nu. Som ett proffs är jag.

Jag var ju och klippte mig ogår. Grym frisör var det. Han choppade av mestadelen av mitt hår, så nu har jag en schysst snagg. Nej, det har jag inte. Det vart lite Victoria Beckham-stuk, med kortare bak och lite längre fram. Dessutom har jag hellugg. Det vart en jäkla förändring i alla fall, och förändringar är positiva. Känns bra. Fin-fint.

Kanelbullens fucking dag

Detta är vad jag har gjort idag: jag har plockat frusna bullar, jag har penslat och sockrat de färdigjästa och sedan har jag packat de avbakade bullarna. Vi var väll uppe i en sisådär 4500 bullar när jag gick därifrån. Kanske något färre, kanske något fler, vem vet. Jag hatar kanelbullens dag.

Varför ska männsikor vara så lättmanipulerade? Bara för att det heter Kanelbullens dag, betyder inte det att man måste äta kanelbullar. Du har ett val i livet. Du kan välja att säga nej.


Om en timme så åker jag och klipper mig, utan att ha bestämt mig för hur det ska bli. Måste rådfråga frisören. Allt som finns just nu i mitt huvud är bullar.

image92

Camilltoe!

Hela kroppen värker. Särskilt ryggen. Jag har slitit som ett jävla djur, och det är väldigt väldigt synd om mig.

Firandet ikväll lär ju inte bli så sent. Ska upp runt 05:30 imorgon... Är jag dum som går ut? Ja. Men det strrrruntar jag i!

Grattis Camilla på 18-årsdagen!

image91


Det handlar om ytan

Imorgon fyller Camilla 18 år. Då blir det förhoppningsvis party. Har flängt runt på stan för att hitta något att ge till henne, så nu får hon lov att bli nöjd. Annars jäääävlar.

För att fortsätta på min ytliga bana: Jag har bokat tid hos frissan nu. På torsdag. Då rycker barret. Funtar på om jag ska köra Sienna Miller-kort eller Rihanna-rakt. Only time will tell. Bara jag inte a) kommer ut från salongen och ser ut som en liten pojke, eller b) kommer ut från salongen och ser ut som min svenskalärare Birgitta. Det är allt jag kräver.

image89 image90

Jag och Blogg

Jag har suttit och kollat genom mina gamla blogg-inlägg. Jag är inne på min fjärde månad nu, så det känns väl bra. Det som inte känns bra är att det var mycket bättre och roligare skrivet i början. Det är sådana inlägg som jag kan läsa och fortfarande skratta åt. Vad skriver jag nu? Att jag har bakat en länga med prinsessbakelser och att jag blir glad av shopping. Low point.

Måste hitta lite inspiration. Det är inte roligt för mig att skriva tråkiga inlägg. Man ska skriva om sådant som är värt att minnas, små och stora saker. Men fantasin sinar då platsen i hjärnan tas upp utav skolarbete och allmän ångest. Förbättra mig ska jag. Det gäller bara att se humorn i vardagen.

Anyway.

Nu har både Alex och Calle Schulman skrivit sina sista blogginlägg. Lite tomt kändes det när jag läste Alex förklaring. Men man kommer ju få läsa hans smarta texter ändå. PunktSE på fredagar blir min räddning.

Ett mycket ytligt inlägg

Varför blir man så glad av att shoppa? Särskilt när man hittar saker som man inte visste att man ville ha. Tre par skor, två tröjor och ett läppglans fick jag med mig hem. Allt var fullkomligt nödvändigt för min fortsatta överlevnad, så jag har inte dåligt samvete. Inte ett dugg.

Imorgon ska jag in till staden igen, och då blir det 18-årspresent till Camilla, och kanske bokar jag tid hos frissan också.

Usch, detta var nog det ytligaste jag någonsin skrivit. Vi skippar de här nu. Nu ska jag kolla på sista avsnittet av Hidden Palms.

Note to self: Ostbågar och Marabou Daim!

image88


RSS 2.0